Care sunt șansele să fim loviți de un nou val pandemic în sezonul rece? Anunțul șefului CNCAV
Ultimele săptămâni ne-au adus bilanțuri din ce în ce mai optimiste cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus. Chiar și în aceste condiții, mulți români se întreabă dacă sezonul rece ne va aduce un nou val pandemic.
Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, există șanse destul de mari ca România să se confrunte în sezonul rece cu un nou val pandemic.
Varianta Delta ar putea genera un nou val pandemic în sezonul rece
De vină pentru noul val ar fi varianta Delta a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în India. Studiile arată că această variantă este mult mai contagioasă, iar medicul militar susține că ea ar putea sta la baza declanșării unui nou val epidemiologic în țara noastră, odată ce temperaturile din termometre vor începe să scadă.
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, varianta Delta ar fi chiar și cu 50% mai contagioasă decât coronavirusul original.
Pentru a ne pune la adăpost de acest scenariu, oficialul susține că trebuie să evoluăm cât mai mult în campania noastră națională de vaccinare. Trebuie să imunizăm un număr cât mai mare de oameni, pentru a reuși să dezvoltăm acea imunitate colectivă de care avem nevoie, astfel încât pandemia să nu revină.
„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte. Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze”, a spus Gheorghiță.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță își pune speranțele în vaccinarea prin intermediul echipelor mobile, care pot ajunge în localitățile în care oamenii nu au acces facil la spitale sau cabinete medicale.
„Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 – 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 – 15% .Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.